Cambarellus diminutus

30.03.2013 16:50

    Cambarellus diminutus je nejmenší trpasličí rak ze všech. Žije v potocích a tůních ve spojených státech v oblastech Mississippi a Alabamy. Je snad nejvíce mírumilovný a ani mezi sebou nejsou ráčci téměř vůbec agresivní. Jeho barva bývá světle modrá až světle hnědá s hnědými skvrnami po celém těle. Vzhledem k jeho neagresivnímu chování je velmi plachý a dostatek úkrytů je pro něj nezbytný.

    Tento ráček, podobně jako ostatní raci ocení převážně masovou potravu jako dafnie či artémie, přijímá ale i různé granule klesající ke dnu. Nedostatek potravy může vézt ke kanibalismu, proto je lepší krmit více a přebytečné krmivo včas odsávat aby nedošlo ke znečištění vody.


    Odchov těchto ráčků je snadný, pro rozmnožování je doporučená teplota 22 °C, voda musí být velmi čistá a je třeba měnit 25 % vody dvakrát týdně. Vajíčka snáší samička každé 3 – 4 týdny v přibližném počtu 20 ks. Pleopody bývají u samiček o něco delší než u samečků, samečci mají oproti tomu větší klepítka. Vzájemné křížení mezi ostatními druhy rodu Cambarellus je možné a není žádoucí. Cambarellus diminutus je ohrožený druh, a je veden v IUCN červení listině odrožených druhů.

Velikost 2,5 cm
Teplota 15 - 25 °C
pH 6 - 8
Obtížnost chovu Snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.